JASA BONDA

JASA BONDA

walaupown hari ibu dah abis but for me mother day is everyday
for me
andai nk diceritakan jasa bonda tak tertulis tak ter balas
ekekekekek

kalau nak diceritakan cerita ak same jew ngn my sis hehehehe
tp most important thing i love my mom because she know apa yg shukur nie suke dan tak suke
for me she is the best mother ever for the whole world

secebis kisah benar yang berlaku di china kisah pengorbanan seorang ibu











JASA BONDA



Kau dibuai mimpi dia jaga

Kau bersenang dia bekerja

Untukmu tiada terbatas
Memberi tak minta dibalas

Ingin dibinanya untuk mu

Kehidupan yang sempurna

Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah

Leterannya dari rasa luhur

Menegur sebelum terlanjur

Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan

Untuk kebaikan

Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

(*)
Engkau semakin dewasa

Berjiwa merdeka

Sedang dia semakin tua
Membilang usia

Di saat kau berjaya

Dia tiada berdaya

Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

(Ulang *)
Leterannya dari rasa luhur

Menegur sebelum terlanjur

Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan

Untuk kebaikan

Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Marah bukan kebencian

Tapi tanda sayang



tido ZZZZzzz...





TIDO......

tido... hehehhe dh mnjadi kewajiban keharusan kemistian setiap manusia...
mungkin korang dah tau tp3x sajo den nk ulang lg hehehehe..
fakta tntng tido....

sebelom tu izinkan diriku..~~ 
nk cita skit kisah ak dan tido hehehehe
ttba lak rase nk bercerita adehh
mungkin sbb hari nie hujan dan sejuk dan terpakse g keja
dan ngntok dan dan dan rase mcm nk Tido... panjang pulak mukadimahny


al kisahh... pada suatu ketika 
ketikanya semasa ak tingkatan 1
semasa tingkatan 1 ak bersekolah sesi petang jadiiiii
bila belajar wktu petang nie biase la ngntok..
jadi boleh dikatakn setiap hari ngntok nie menguasai diri ku ini 

ak berada di kelas 1a2 
nk dijadikan cerita kelas ak nie ade berbilang bangsa
ade la sorang amoii dier selalu tegur ak " shukur awk dkt hostel jage lembu ke mlm2x, asyik ngntok jew" hahahaha adehh dh kene setempekk keh3x
 Yang bagusny dier selalu bawak gula-gula bg dkt ak hahahaha 
supaya ak x tertido hehehehe...

moral dr cita nie sediakn gula-gula andai ngntok wahahaha....









Perkara yang berlaku ketika tidur:

1. Otak berehat, sel-sel rosak diperbaiki dan mengeluarkan hormon-hormon tertentu.

2. Masa tidur bergantung kepada umur iaitu:

bayi: 16 jam

18 tahun: 10 jam
19-55: 8 jam
lebih 55: 6 jam

3.
 70% dari mimpi seorang lelaki adalah tentang lelaki yang lain dan 30% tentang perempuan manakala bagi seorang perempuan, 50-50 tentang lelaki-perempuan lain.
4. Selalunya kita hanya akan bermimpi tentang seseorang yang kita pernah lihat tidak kira sama ada masih ingat atau tidak.
5. Parasomia atau dalam istilah kasar nya ‘tidur berjalan’ banyak dilaporkan dan selalunya terlibat dgn beberapa jenayah seperti Memandu ketika tidur, menulis cek tendang, pembunuhan, penganiayaan terhadap kanak-kanak, dan yang paling buruk sehingga boleh merogol orang.
6. 12% daripada mimpi kita selalunya adalah black and white. Peratusan ini pernah menjadi sangat tinggi suatu ketika dahulu sebelum TV warna dicipta. Kaitannya, TV juga mempengaruhi mimpi anda.
7. Bermimpi adalah normal tidak kira ianya mimpi ‘indah’ atau ngeri. Mereka yang tidak bermimpi selalu dikaitkan dengan masalah personaliti.
8. Posisi anda tidur boleh menunjuk personaliti anda:
a. Bayi: seorang yang kasar tetapi hati yang sentiasa terbuka.
b. kayu balak: suka bersosial
c. Mengiring biasa: suka berpura-pura untuk nampak seperti boleh diharapkan
d. Baring menegak: Boleh dijadikan tempat mengadu
e. Meniarap: menghiburkan
f. Starfish: pendengar terbaik
9. 1 daripada 4 pasangan tidur di katil berasingan
10. Tentera British adalah yang mula memperkenalkan kaedah untuk tidak tidur. dengan menggunakan cermin mata istimewa itu, apabila seseorang menjadi mengantuk, sinaran secerah mentari pagi akan memancar ke mata pengguna dan menyebabkan mereka terasa ingin bangun semula. kaedah ini boleh bertahan hampir 36 jam lamanya.
11. Mamalia yang paling lama tidur adalah Koala (22jam), Kelawar (19jam) dan tenggiling (18 jam) manakala mamalia yang tidur paling sekejap pula adalah zirafah (2 jam), rusa (3 jam) dan gajah Asia (3 jam lebih sikit).
12. Apabila Dolphin tidur, hanya separuh otaknya akan nyahaktif, lagi separuh digunakan untuk membantu proses pernafasan.
13. Tanpa makanan, manusia boleh hidup selama lebih kurang 14 hari, tetapi tanpa tidur, manusia hanya boleh bertahan selama 10 hari.
14. Orang yang buta juga bermimpi. mereka yang buta semenjak lahir akan bermimpi dari segi emosi, bunyi, bauan dan sentuhan.
15. Selepas 5 minit terjaga, anda akan terlupa hampir 50% dari mimpi anda malam tadi, dan selepas 10 minit, 90% akan hilang.






There was an error in this gadget