cinta platonik




Cinta platonik

Kadang-kadang
Jadilah seperti matahari
Ia cinta pada bumi
Tapi ia mengerti..
Jika dekatnya ia dengn bumi binasa segala isi
Hidup lah ia untuk menerangi sang bumi yang dicintai

Cinta platonik
Cinta yang datang dari hati nurani
Bukan cinta yang datang dari nafsu
Ia datang dari hati yang datangnya sendiri
Cinta yang bukan dilihat dari paras ayu
Atau janggut rapi tersisip kemas berseri

Cinta
ia harus ditunjukkan bukan sekadar manis dibibir bicara cinta
Kerna cinta adalah kata kerja
Lakukan ia kerjakan ia jiwa dan raga
Cinta- mata airnya adalah niat baik dari hati yang tulus
Alirannya adalah kerja yang terus menerus,,

Cinta platonik
Cinta yang ikhlas tiada minta di balas
Cinta yang suci tidak minta dipuji
Cinta kerna ia adalah ia





Apa itu Cinta Platonik ?
Cinta Platonik ialah satu istilah yang diguna pakai bagi menjelaskan satu perhubungan intim (lebih dari sekadar kawan) antara sepasang lelaki dan wanita tanpa berlandaskan sebarang tarikan seksual mahupun fizikal semata mata .

Pernah tak korang berada dalam situasi menyukai dan memuja seorang kenalan rapat (berlawanan jantina) . too obses dengan semua benda yang dia suka or semua benda yang dia buat ? maybe for u , ianya biasa saje seolah olah relationship tu tak lebih daripada kawan . tapi , in fact , keakraban korang tu , kdg kdg menimbulkan salah sangka pada orang sekeliling . too close each other , walaupun sering menafikan korang berdua sedang bercinta ?

Wujud ke tarikan seksual for those yang mengalami cinta platonik ni ?

Of course NO ! sebab mereka yang mengalami cinta platonik ni kebiasaannya tak hiraukan aspek luaran dan fizikal semata . Mereka lebih menghormati "closeness" yang dibina atas alasan "sahabat semata-mata" .

Kebiasaannya , mereka yang melalui hubungan ini pasti akan cuba menyelindungkan keakraban mereka di sebalik "persahabatan" yang terjalin . Tapi , if ade something yang tak dijangka berlaku , for example , if salah seorang daripada mereka ada affair dengan orang lain , for sure la , akan ade yang tak puas hati , kan ? but , takde ape yang bole dibuat memandangkan tiada sebarang pengakuan yang dibuat . rite ? :)


Please Feed my fish : )